Niet vertellen maar tonen!

Technische dingen uitleggen in een gesprek maakt dat je soms gefrons ziet aan de overkant. Of je wil het heel verstaanbaar uitleggen in een mail en voor je het weet is die mail gigantisch lang. Tja, dat werkt dus niet. Dus ik zette mij eindelijk eens over mijn videoangst, en ik nam een abonnement op Loom. En wat heb ik hiermee al veel tijd en moeite gewonnen!

Loom is een tool om aan screen capturing te doen. Dus jezelf en je scherm tegelijk opnemen. Ideaal als je iets wil uitleggen of voortonen. Zeker ook als je SOP’s maakt en het niet alleen in textuele stapjes wil weergeven maar ook wil voortonen.

Concreet vraagt Loom je wat het moet opnemen. Jouw volledige scherm of je actieve venster. Daarnaast kan je ook jezelf filmen via de webcam en dus ook wat je zegt wordt opgenomen. Ook handig om zichtbaar te maken waar je klikt op het scherm, kwestie dat het voor de kijker makkelijk te volgen is.


Waarvoor ik Loom gebruik

Eigenlijk gebruik ik het hoofdzakelijk om anderen iets uit te leggen of om vragen te stellen:

  • Een nieuwe klant onboarden: Een nieuwe klant krijgt toegang tot een persoonlijke pagina in mijn Notion, dus via een kort filmpje geef ik wat uitleg over hoe dat werkt en wat waar te vinden is.

  • Als ik een nieuwe tool heb klaargezet voor een klant, maak ik een video waarmee ik de klant wegwijs maak in de tool.

  • Als ik een klant iets wil leren. Bijvoorbeeld: Hoe maak je nu zelf een nieuwe nieuwsbrief in Convertkit? Hoe kan je de foto’s wijzigen op de website?

  • Een verslag van wat ik heb gedaan. Als de opdracht voor de klant min of meer afgelopen is, maak ik niet meer vaak een mailtje maar eerder een videoverslag. Wat heb ik gedaan, en hoe zit het hier in mekaar?

  • Als ik de klant iets ingewikkelds wil vertellen of vragen. Soms heb je van die dingen die gewoon te moeilijk of te uitgebreid zijn om te typen in een mail. Dan maar via een Loom, zo kan ik live tonen waarover het gaat en wat mijn opmerking of vraag precies is.

  • Ik maak ook soms videootjes voor mezelf, voor mijn eigen SOP’s. Voor dingetjes die ik niet vaak moet doen en alijtd weer vergeet hoe het weer moest.

 
 

Loom-stress

De eerste keren dat ik Looms opnam, was er de onvermijdelijke camera-stress. Ik was zenuwachtig, verloor de draad van mijn verhaal als er op mijn scherm iets anders was dan verwacht, ik had de neiging om te stoppen en te herbeginnen als ik te veel gehaperd had. Ik had ook heel de tijd het gevoel buiten adem te geraken.Maar bon, dit gaat allemaal over en wordt beter. Ik heb intussen geleerd om me beter voor te bereiden:

  • De juiste programma’s / websites open te zetten

  • Al inloggen waar nodig

  • Zorgen dat er geen extra programma’s open staan en dat er geen meldingen kunnen verschijnen

  • Wat ik ga zeggen wat voorbereiden: Gewoon wat bulletpoints oplijsten met topics, opmerkingen en vragen. Vooral om de video zo gestructureerd en in de juiste logische volgorde mogelijk aan te pakken en niets te vergeten.

En ik heb geleerd het los te laten als het tijdens de opname al eens misloopt. #ikbengeenrobot

Delen

Eens je een opname hebt gemaakt komt deze in je Loom-account, waar je het een goeie naam kan geven. Daarna kan de video eventueel bewerken (doe ik nooit eigenlijk) en je kan het via een link delen met wie je maar wil. Het is ook integreerbaar in Notion, always a plus! En Loom bestaat ook voor opnames van je telefoon en tablet. Dat zag je al in deze blogpost.

Als ik bedenk hoeveel minder ik al heb moeten bellen, (online)meeten, of ellenlange mails sturen, dan is het die 100 euro per jaar echt wel waard!

Vorige
Vorige

DO-date

Volgende
Volgende

Hoe je echt tot inbox zero komt