Ik heb maar 1 paswoord

Digitiale veiligheid, cyberveiligheid of hoe je het ook wil noemen. Het is een hot topic. In een wereld waarin we bijna dagelijks phishing mails ontvangen, is jezelf goed beveiligen tegen ongewenste meekijkers geen overbodige luxe. En toch merk dat veel mensen daar nog echt heel laks mee omgaan.

Als Tech VA moet ik al eens inloggen met het account van een klant op een website of in een tool. Los van het feit dat ik die login-gegevens meestal onbeveiligd gewoon via mail toegestuurd krijg, zijn de paswoorden zelf ook om te huilen. Het is voor professionele hackers echt niet zo moeilijk om je wachtwoorden te achterhalen als het

  • overal het zelfde is

  • de naam van je kinderen of hond of bedrijf bevat

  • je eigen naam is met een cijferke er bij

Blaadjes, schriftjes, word-docs op de computer, vol met logingegevens en wachtwoorden, ik zag het al allemaal bij klanten. En dan is er toch vaak verwarring over welk wachtwoord waar gebruikt is.
Echt, je eigen digitale beveiliging moet beter, en dat begint met goeie paswoorden: die bestaan uit veel meer tekens, en vooral ook uit een combinatie van cijfers, letters, en leestekens.

Eén wachtwoord
De makkelijkste manier om je zelf 100 % te beveiligen is door met een app te werken. Eentje zoals 1Password of Lastpass. Of via de wachtwoorden-tool van je computer en telefoon. Als die op mekaar afgestemd zijn tenminste.

Met zo’n app maak je voor AL je logins een ander supersterk wachtwoord en de app houdt deze voor je bij. In een kluisje. Wil je ergens inloggen, dan helpt de app je door het juiste wachtwoord in te vullen. Moet het ergens geüpdatet worden, dan kan je makkelijk een nieuw wachtwoord maken en de app houdt het ook weer bij.

Je hoeft dus niet meer te onthouden welk paswoord je waar hebt gebruikt, je hoeft niet meer te zoeken want ze staan allemaal netjes bij elkaar op een beveiligde plaats. De app werkt trouwens voor al je toestellen.

En het grootste voordeel: je hoeft maar dus maar 1 wachtwoord te onthouden. 1 wachtwoord, for ever and ever.
En dat is datgene om in je app te geraken. En dat deel je dan ook echt met NIEMAND. En je schrijft het ook echt nergens op.

Een wachtwoord doorsturen:

Met zo’n app kan je beveiligd een wachtwoord delen via mail of sms. De ontvanger krijgt dan een beveiligde link, die hij of zij kan gebruiken om ergens in te loggen. Ook als hij of zij die app niet heeft natuurlijk. Handig en veilig, meer moet dat niet zijn.

Een greep uit andere functies die paswoord-apps meestal hebben:

  • Je kan er die vervelende one-time 2factor-authentificatie codes mee maken.

  • Creditcardgegevens bijhouden: vind ik zelf makkelijk als ik online iets wil kopen. Anders moet je die kaart weer gaan zoeken, om de nummer over te typen… In mijn paswoordapp kan ik dat opslaan en automatisch aanvullen.

  • Stel dat er ergens een bedrijf gehackt wordt, waar jij een account hebt, dan word je verwittigd en kan je je wachtwoord nog eens updaten.

  • Andere belangrijke informatie bijhouden: ik zet er bijvoorbeeld ook de licentie-codes van software in, als ik ooit een programma terug moet installeren vind ik al zeker de codes terug.

Echt, begin er aub vandaag nog mee:

  • Kies een app en maak er account.

  • En begin vanaf nu systematisch je login-gegevens daarin te zetten en je wachtwoorden sterker te maken. I know, dit gaat eventjes discipline vragen, maar daarna wordt het echt supereasy om overal in te loggen.

  • Je wint er heel snel veel tijd mee: Je hoeft niet meer te zoeken of je hoofd te breken over welke variatie op je wachtwoord je nu weer had ingegeven. Zeker voor die accounts waar je niet zo vaak moet inloggen.

  • Deel enkel nog wachtwoorden via de app

Vorige
Vorige

Notion pagina widget als business card

Volgende
Volgende

Atelier Zeste: miniwebsite en emailmarketingtool