Bewaar je CTRL+C’s

Merk je dat je heel vaak dezelfde links of afbeeldingen of stukken tekst kopieert om die dan ergens te gaan plakken? Werk je ook graag met sneltoetsen? Dan is het echt wel te overwegen om gebruik te maken van een clipboard manager.

Oftwel een klembord manager. Want als je CTRL+C (copy - kopiëren) doet, dan kopieer je iets naar het interne klembord van je computer. Om het daar eventjes te parkeren, terwijl je meestal van venster of tool verandert. Als je dan CTRL+P (paste - plakken) doet, kijkt je computer wat op het klembord staat en plakt het daar waar je het vraagt.

Heel handige feature, ware het niet dat het maar 1 ding kan onthouden. En waarschijnljk heb je net als ikzelf, vaak dezelfde dingen te kopiëren. Een link naar een bepaalde pagina op je website, een link naar je online agenda, enz. Links die je vaak op verschillende plaatsen of in verschillende tools nodig hebt.

Win minuten per dag
Met een Clipboard Manager kan je meerdere dingen ‘vasthouden’, waardoor je links, afbeeldingen of stukken tekst die je het vaakst nodig hebben, met een paar toetsen direct terug oproept en kunt plakken waar je maar wil. Het wordt dus eigenlijk een klembord met oneindig veel plaats.

Je bespaart er echt tijd mee en je bent niet nodeloos naar een link aan het zoeken of steeds weer naar diezelfde webpagina aan het surfen om de url te kopiëren en dan elders te gaan plakken. I know, het gaat om seconden. Maar al die kleine seconden - die je met minder rondgeklik met je muis en wat sneltoetsen wint - opgeteld, dat worden minuten. Minuten waar in je gewoon kan doorwerken aan wat je aan het doen bent zonder de hele tijd tussen vensters en tools te moeten switchen.

Paste
Ik werk op Mac en ik gebruik de tool Paste. (die is er helaas alleen voor Apple, maar als ik mij niet vergis is er een ingebouwde clipboard manager in Windows die kan activeren, of als je even surft op Clipboard Manager vind je wel iets, zeker ook Chrome extensions die hetzelfde doen.)

 
 

Sinds ik Paste gebruik (zowel op de mac als op de iphone) heb ik al superveel seconden gewonnen. Heb ik iets nodig dat in Paste staat? Dan druk ik SHIFT+CTRL+V en dan komt mijn Paste klembord te voorschijn en kan ik heel snel de link vinden die ik had bijgehouden. Het beste van al? Je kan een soort van borden maken, waar je ‘Pastes’ die bij elkaar horen samen zet. Dus wat met mijn eigen bedrijf te maken heeft staat samen, de links voor klantwerk staan samen etc.

En er is ook een zoekfunctie die maakt dat je kan gaan zoeken in je ganse CTRL+C geschiedenis. Dus zelfs als je iets niet bewust hebt bijhouden in Paste, maar wel terug nodig hebt, vind je het gegarandeerd terug.

Ook op de iphone!
Het feit dat het ook op de iPhone werkt maakt het nog beter. Want ergens iets gaan kopiëren kan soms wel gedoe zijn op de telefoon. Paste maakt een soort van extra toetsenbord op je iPhone, een beetje zoals het oproepen van de emoji’s en zo kan je Pastes gaan kopiëren en plakken waar je maar wil.

 
Vorige
Vorige

Notion database als fichebak

Volgende
Volgende

Werk slimmer door SOP’s te gebruiken