Pasta met tuinbonen & pancetta

Een klassiek pastagerecht ten huize illyvanilly, waarbij de groente aangepast wordt aan de seizoenen! In de zomer met tuinbonen dus, daar ben ik echt zo zot van!

Tuinboontjes vragen een beetje extra werk, maar een uurtje doppen en dubbeldoppen is ook goed om het hoofd leeg te maken, je zal wel zien...

Voor 2 personen: Tuinbonen, 1 x gedopt - 1 sjalotje, in dunne plakjes - 1 teentje look, gesnipperd - een pakje pancetta, in reepjes gesneden - wat olijfolie - mascarpone - peper en zout - pasta naar keuze - parmigiano

 • Zet een pot water op en breng aan de kook. Giet er de tuinbonen bij en laat een paar minuutjes koken. Niet te lang!
 • Giet de boontjes af, spoel ze onder koud water en haal de vliesjes er af. Dan zijn ze dubbelgedopt.
 • Zet een grote pot op met water en kook de pasta beetgaar. Hou wat kookvocht apart voor je gaat afgieten.
 • Doe intussen wat olijfolie in een grote kookpan en bak hierin de sjalot en look zachtjes.
 • Voeg de pancetta toe en bak deze krokant.
 • Voeg nu de tuinbonen toe en laat een minuutje meebakken vooraleer je de gekookte pasta toevoegt.
 • Voeg een lepel of twee mascarpone en wat van het kookvocht toe, kruid met peper en zout en zet het vuur iets lager
 • hussel de pasta voorzichtig door de saus, zorg er voor dat alles goed gemengd is en het geheel er wat romig uit ziet. Indien nodig voeg je wat kookvocht toe, of nog wat mascarpone, ...
 • serveer met geraspte parmigiano

een snel hapje: courgette & burrata

Een hapje hoeft niet altijd veel werk te zijn! Met wat burrata, courgette en goeie olijfolie heb je in no time iets lekkers op tafel gezet. Simple food, i love it!

We vonden onlangs burrata van goede kwaliteit in de supermarkt, maar niets gaat boven de verse burrata zoals je ze normaal alleen in het zuiden van Italië kan vinden. We waren vorig jaar op reis in de regio Campania en bezochten toen een biologische buffelboerderij waar ze ter plaatse ook onmiddellijk mozzarella en burrata maken in hun eigen kaasmakerij.

In Gent kan je dagverse burrata - wat eigenlijk een dichtgeknoopt 'zakje' mozzarella is gevuld met verse room - bij de italianen van Cuore di Puglia. Ze kopen lokale melk in Zaffelare en in de winkel zie je door het raam de kaasmaker bezig, moeilijk om daar weg te komen. Hun ricotta is ook van de beste die je in Gent kan vinden! 

Courgette & burrata
1 kleine courgette - 1 bol burrata - goeie olijfolie - peper en zout - geraspte parmigiano - basilicum

Snij de courgette zo dun mogelijk, of gebruik een mandoline. Schik de courgetteschijven op een bord rond de burrata. Kruid met peper en zout, en besprenkel rijkelijk met olijfolie. Strooi er wat verse basilicumblaadje op. Voor wie wil, rasp er ook nog wat parmigiano over.

piccalilly

Een overvloed aan te grote courgettes, die eigenlijk enkel nog echt goed zijn voor in de soep, deden me er aan denken dat ik ook eens pickles wou maken. Er was ook ook nog komkommer in de serre,  bloemkool en broccoli op het veld, en de allerlaatste peultjes.  Allemaal ideaal om in de piccalilly te draaien!

Ik baseerde me op een recept van Yvette Van Boven maar heb een paar zaken anders aangepakt, zoals ik meestal wel doe bij het 'volgen' van een recept.  

Opgelet: voorzie dat je de groenten eerst 24 uur moeten 'zouten' dus, plan dus beter in dan ik deed. 

Dit heb je nodig: 2 courgettes, in blokjes - 1 bloemkool - (ik deed er ook 1 kleine broccoli bij) - 250 g prinsessenbonen (ik verving door peultjes) - 500 g verse zilveruitjes (ik had rode ui) - 1 komkommer, geschild en in blokjes - 300 g keukenzout - 150 g suiker - 1 liter azijn - 2 eetlepels bloem - 3 eetlepels mosterdzaad - 1 eetlepel gemberpoeder  - ik voegde ook nog 1 eetlepel kerriepoeder en 1 eetlepel kurkuma bij

 • Meng alle groenten en leg een flinke laag op de bodem van een ruime kom. Bestrooi met wat zout. Bedek die laag met een nieuwe laag groeten en bestrooi deze ook met zout. Ga zo door tot alle groenten in de kom zitten en een zoutlaagje hebben. Dek de kom af en laat ze 24 uur staan.
 • Giet de volgende dag het vrijgekomen vocht af en spoel de groenten goed. Doe ze in een grote kookpot, voeg de suiker en 750 ml van de azijn toe.
 • Zet je dampkap op volle kracht (je zal wel merken waarom als je eens boven je pot gaat hangen), breng het mengsel aan de kook en laat zo zachtjes gedurende ongeveer 15 min pruttelen. 
 • Roer de overgebleven azijn door de bloem, voeg de specerijen toe, meng en giet dit mengsel al roerend door de groenten in de pot.
 • Breng alles nog eens aan de kook en laat zeker 3 minuten goed doorkoken. Je zal zien dat het wat bindt.
 • Haal van het vuur en vul onmiddellijk de propere bokalen.  Maak ze dicht en laat afkoelen.
 • Zet de datum van vandaag op de bokalen en je kan ze zeker zo 2 à 3 maanden bewaren. Als de bokaal geopend is, wel in de koelkast zetten.
IMG_7649.jpg