INSPIRATIE VOOR SOLO ONDERNEMERS

De laatste maanden heb ik veel gelezen en geluisterd naar collega-ondernemers en ik heb er zo veel van opgestoken dat ik het niet kan laten om een aantal zaken met jou te delen.  

Het heeft mij de voorbije tijd echt heeft geholpen om een aantal dingen in te zien, om betere plannen te maken voor mijn onderneming. Ik heb genoeg productiviteitstrucs geleerd om klaar te zijn voor de drukke periodes die er ongetwijfeld gaan aankomen. 

Werk&Leven, de podcast van Kelly Deriemaeker en Anouck Meier. Heerlijk om naar te luisteren, gigantisch veel herkenbare situaties en zoveel goeie tips. Ze snoeren een aantal aannames de mond. Delen hun ervaringen om je het leven makkelijker te maken, wat je kan lezen, hoe je dingen kan aanpakken.  

Het is een cliché, maar het helpt echt om het eens van iemand anders te horen. Door naar deze podcast te luisteren heb ik geleerd over extraverten die misschien toch wel eerder introverten zijn, hoe we nog steeds in de typische rollenpatronen denken, beseft dat ik een peoplepleaser ben, en dat ik daar iets kan aan doen. Dat je al eens mag teleurstellen. Dat nee ook een antwoord is. Dat zij fan zijn van handige tools, van ‘deep work’ en dat je werk plannen in ‘bulkdagen’ een goed idee is.

Ik las op hun aanraden het boek ‘off the clock’ van Laura Vanderkam en leerde:

  • tijd is een keuze en keuzes leiden tot vrijheid. Bewust tijd maken voor bepaalde dingen dus.

  • pay your self first - Heeft niets met inkomen te maken, maar met tijd maken voor de dingen die je wil doen. Niet wachten tot er hopelijk op het einde van de week tijd voor over is. Plan het op maandag in, doe het eerst. En surf de rest van de week verder op die voldoening.

  • better than nothing goals - Je neemt je voor om 3 x per week te gaan zwemmen en het lukt een dag niet waardoor je die andere twee keer ook niet gaat. Omdat je dan geen 3 keer gesport zal hebben. Terwijl één keer die week nog altijd beter is dan niet, toch? 

En zo staat het boek vol herkenbare situaties en interessante tips, echt een aanrader!

Ook de blog van Anouck van Ampersand brengt heel wat informatie. Met haar tips heb ik mijn ‘about me’-pagina op deze site eens goed onder handen genomen. Het is nu duidelijker wat ik doe en wat een bedrijf of ondernemer wint door opdrachten aan mij uit te besteden. Het gaat dus minder over mij.

Via Werk & Leven hoorde ik over Lien De Pau en haar netwerk Zeker van haar Zaak. Ik heb me lid gemaakt en heb toegang tot een schat aan informatie over hoe je kunt streven naar vrijheid als ondernemer. Hoe je een Freedompreneur kan worden. Via webinars leer je over doelen stellen, betere prijszetting, hoe je kunt automatiseren om tijd te winnen, en hoe je je aanbod schaalbaar kunt maken. Er is een facebookgroep waar je samen met andere onderneemsters gewoon ervaringen kunt uitwisselen, concrete tips kan vragen bij je uitdagingen enz. Ik heb het gevoel dat ik er een heel groot netwerk heb bij gekregen, en dat ik weet waar naartoe als ik eens ergens hulp bij nodig heb. Nu nog leren hulp vragen ;-) 

Volgende boeken staan op mijn to read list voor de komende tijd.

  • Deep work van Cal Newport

  • Quiet van Susan Cain, over de kracht van introverten

  • Get real van Lien De Pau

Ik laat je weten wat ik er van heb opgestoken, beloofd!