EEN TERUGBLIK OP 2018

Naar wat ik de voorbije weken zag verschijnen zou je kunnen zeggen dat ik er wat laat mee kom, met mijn terugblik op 2018. Velen gingen mij voor, ook de spannende goede voornemens voor 2019 zijn intussen al een beetje oud nieuws. Wat niet wil zeggen dat het te laat is om dit alsnog te delen, toch? Ik heb er gewoon mijn tijd voor genomen: zo een beetje dingen op een rijtje te zetten, een overzichtje maken van wat ik geleerd heb, wat ik heb ontdekt en plannen gemaakt voor het nieuwe jaar.

In deze blogpost van bijna een jaar geleden kon je lezen dat ik met een schone lei startte. Als freelancer en solo-ondernemer zou ik mijn focus dit jaar leggen op grafische opdrachten. Wat natuurlijk betekende dat ik toch min of meer terug van nul moest beginnen. Dat mijn bestaande klantenbestand niet meer voor dezelfde dingen op mij beroep kon doen, en dat ik dus werk ging maken van nieuwe klanten vinden.

Intussen zijn we bijna een gans jaar verder en kan ik een aantal ervaringen delen:

  • Het gaat zo snel, de maanden vliegen voorbij en je komt niet altijd tot het realiseren van al de plannen die je had. Misschien dus wat minder ( betere?) doelstellingen maken voor 2019.

  • Je mag niet te veel willen. Een nieuwe klantenbestand opbouwen is niet zo gemakkelijk en eigenlijk is elke nieuwe klant of elke klant die terugkomt al een stap in de goeie richting. 

  • ‘Ander en beter’ is zowat een slogan geworden hier. Idem met ‘You win some, you loose some’. Een verloren deal is geen ramp, maar gewoon part of it. En dat er altijd anderen goedkoper werken. En dat er nog altijd veel geniepigaards zijn die gratis werk willen. ‘Freelance does not mean free’, ik kan er intussen een paar blogposts over schrijven. Ga ik niet doen, het internet staat er helaas al vol van.

  • Dat ik nog nooit zoveel nieuwe skills heb geleerd als dit jaar. Danku internet (GIYF you know), danku skillshare, danku aan mijn klanten die mij uitdagen en merci aan alle collega ondernemers die hun ervaringen delen in leuke podcasts of die in online courses gieten.

  • Dat ik eindelijk werk gemaakt heb van wenskaartjes-idee. Ik heb een aantal kaartjes ontworpen, liet er een beperkt aantal drukken en ik verkoop deze via mijn webshop. Het is vooral een testje geweest, een eerste stap. Ik heb hier nog massa’s ideeën voor, maar dit was een babystep die ik alvast goed heb gezet.

  • Nooit gedacht dat ik dit ging doen, maar ik ben naarstig aan het tekenen. Zowel op papier als met procreate op mijn iPad en ik vind het de max. Ik ben daar nog heel onzeker over maar stilaan begint het echt te dagen dat dit niet hoeft. Er is altijd iemand beter en het hoeft toch niet zo perfect te zijn. ‘Focus on progress, not perfection’ boven mijn bureau.

  • Het is het eerste jaar als freelancer dat ik mij echt vrij voel. Vrij van mijn eigen ambetante te ver gaande loyauteit tegenover mijn klanten (die daarvan profiteren in alle betekenissen van het woord). En ik heb eindelijk een job waarbij ik telkens opdrachten kan afronden/afwerken. Het heeft - veel meer dan in mijn vorige opdrachten - een begin en een einde. Wat ik heerlijk vind. Ik heb dan misschien nog niet de omzet die ik zou willen, ik doe alleen die opdrachten die ik leuk vind. En tussendoor heb ik nog voldoende tijd om bij te leren, skills aan te scherpen, andere projectjes te bedenken en eigenlijk gewoon mijn goesting te doen. 

  • Dat ik heel veel steun heb gekregen en nog steeds krijg van mijn lief, mijn framily en vriendinnen solo-ondernemers. Die mijn vreugde delen bij leuke projecten, mij opmonteren bij een tegenslag, en die veel ‘reclame’ voor mij maken. You rock!