EEN NAMIDDAG BIJ LETTERPRESS CORNER

In tijden waarin bijna alles digitaal gebeurt, word ik toch nog echt heel blij van mooi drukwerk. Ik volg al een tijdje een aantal kleine drukkerijen waar ze nog alles op de oude manier doen. Met kasten vol houten en loden letters, met machines van vroeger en met prachtig ambachtelijk drukwerk als resultaat. 

Goed dat er in Gent ook zo’n tof bedrijfje is: Letterpress Corner!  Aan de Dampoort openden grafisch vormgeefsters Armina en Charlotte eerder dit jaar een lettertpress atelier. Je kan er terecht voor workshops, maar ook voor drukwerk op maat. Ik had me ingeschreven voor de ‘Quote’-workshop en zou op 4 uur tijd ondergedompeld worden in de wondere wereld van de letterpress. 

Na een interessant woordje uitleg over hoe een zetwerk wordt opgebouwd kon ik aan de slag. Ik kreeg een galei en was klaar om letters te gaan zoeken in de vele lades. Kiezen tussen houten of loden letters, tussen verschillende lettertypes, onderkasten of kapitalen etc… Ook al is de lettercollectie van Letterpress Corner al uitgebreid, toch moest ik ook af en toe rekening houden met het aantal aanwezige exemplaren per letter. Al had Armina zo wel haar manier om ontbrekende letters te vervangen ;-) 

lpc1melanie-velghe-illyvanilly.jpg
lpc2melanievelghe-illyvanilly.jpg

Wanneer de lay-out (gespiegeld!) gezet is moet je alles opvullen zodat het zetwerk niet meer kan bewegen op de pers. Je wil natuurlijk dat elk exemplaar van je drukwerk hetzelfde is, zonder verschuivingen. Een hele puzzel met plaatjes en blokjes. Zo wijs als het dan effectief allemaal vaststaat!

lpc3melanievelghe-illyvanilly.jpg

Met die galei ga je naar de pers waar je het zetwerk op schuift en weer helemaal vastzet. De rollen worden van verf voorzien en dan kan het drukken beginnen. 

lpc4melanievelghe-illyvanilly.jpg
lpc5melanievelghe-illyvanilly.jpg

Na de eerste druk zagen we dat spatiëring op een plaats niet helemaal ok was. Dat werd opgelost door opnieuw met blokjes en plaatjes te puzzelen. Ik koos voor irisdruk, wat betekent dat er 2 kleuren naast elkaar op de rol worden aangebracht. Hierdoor heb je dus van links naar rechts een overgang van de ene kleur naar de andere.

lpc6melanievelghe-illyvanilly.jpg

Nadat we een zestal exemplaren van mijn quote-affiche hadden gedrukt, was het nog niet gedaan. Opruimen! De resterende verf van de rol verwijderen, van de letters, maar dan… ook alle letters, plaatjes, blokjes sorteren en weer op hun juiste plaats krijgen.  

lpc7melanievelghe-illyvanilly.jpg

Het resultaat mag er zijn! Leuk dat je de structuur van het hout van de houten letters ook kan zien en dat niet alles 'perfect' is. Ik kreeg een zestal exemplaren mee, dus al twee andere foodies blij gemaakt met een nieuwe poster voor in de keuken. 

Het was de eerste keer maar het smaakt echt naar meer!  Een leuke ervaring, en tof om van Armina en Charlotte te leren. Voor meer info check hun website: www.letterpresscorner.be