to pickle or not to pickle

In de zelfpluktuin Rawijs hebben ze augurken geteeld. En er zijn hopen rode bietjes! Hoog tijd dus om eens bokalen boven te halen en deze groentjes in te maken voor later. Want zo ging dat toch vroeger?  Inmaken in de zomer om de ganse winter nog extraatjes te hebben?

Voor het inmaken gebruik ik het basisrecept uit het boek van De Superette. Gewoon omdat het recept heel simpel is, en omdat ik eerst eens de basis wil proberen vooraleer volop te experimenteren met extra aromaten en zo. Ook makkelijker om die ingemaakte groente dan later te gebruiken in eender welk gerecht, als ze eerder neutraal zijn ingemaakt denk ik dan.

Sommige groenten moet je vooraf zouten: Zo voor augurken, courgettes, komkommer, ... Door ze te zouten verliezen ze hun vocht en kunnen ze meer van het azijnmengsel opnemen. 
Andere groenten kan je gewoon direct inmaken.

Dat zouten doe je zo: 
Snij de groenten in stukjes of plakjes zoals je wil, en doe ze in kom. Bestrooi ze rijkelijk met zout en laat dit 4 uurtjes staan. Nadien spoel je de groentjes en laat je uitlekken zodat het meeste water weg is.

Voor het inmaken heb je nodig: 3 delen water (vb 300 ml), 2 delen azijn - gebruik goeie azijn, zoals witte wijn azijn (vb 200 ml) en 1 deel suiker (vb 100 g)

  • Breng het water, de azijn en de suiker in een kookpot even aan de kook zodat de suiker volledig opgelost is.  Laat volledig afkoelen.
  • Was de groente, en beslis of je ze in plakjes/blokjes wil of op zijn geheel zal inmaken.
  • Neem een propere glazen pot (warm net uit de vaatwas op een keukendoek laten drogen) en doe de groente er in. Laat bovenaan wat ruimte.
  • Overgiet met het mengsel, sluit de bokaal, schrijf de datum van vandaag er op en zet weg (vb in de kelder of andere koele ruimte)
  • Laat zeker 2 weken staan