piccalilly

Een overvloed aan te grote courgettes, die eigenlijk enkel nog echt goed zijn voor in de soep, deden me er aan denken dat ik ook eens pickles wou maken. Er was ook ook nog komkommer in de serre,  bloemkool en broccoli op het veld, en de allerlaatste peultjes.  Allemaal ideaal om in de piccalilly te draaien!

Ik baseerde me op een recept van Yvette Van Boven maar heb een paar zaken anders aangepakt, zoals ik meestal wel doe bij het 'volgen' van een recept.  

Opgelet: voorzie dat je de groenten eerst 24 uur moeten 'zouten' dus, plan dus beter in dan ik deed. 

Dit heb je nodig: 2 courgettes, in blokjes - 1 bloemkool - (ik deed er ook 1 kleine broccoli bij) - 250 g prinsessenbonen (ik verving door peultjes) - 500 g verse zilveruitjes (ik had rode ui) - 1 komkommer, geschild en in blokjes - 300 g keukenzout - 150 g suiker - 1 liter azijn - 2 eetlepels bloem - 3 eetlepels mosterdzaad - 1 eetlepel gemberpoeder  - ik voegde ook nog 1 eetlepel kerriepoeder en 1 eetlepel kurkuma bij

  • Meng alle groenten en leg een flinke laag op de bodem van een ruime kom. Bestrooi met wat zout. Bedek die laag met een nieuwe laag groeten en bestrooi deze ook met zout. Ga zo door tot alle groenten in de kom zitten en een zoutlaagje hebben. Dek de kom af en laat ze 24 uur staan.
  • Giet de volgende dag het vrijgekomen vocht af en spoel de groenten goed. Doe ze in een grote kookpot, voeg de suiker en 750 ml van de azijn toe.
  • Zet je dampkap op volle kracht (je zal wel merken waarom als je eens boven je pot gaat hangen), breng het mengsel aan de kook en laat zo zachtjes gedurende ongeveer 15 min pruttelen. 
  • Roer de overgebleven azijn door de bloem, voeg de specerijen toe, meng en giet dit mengsel al roerend door de groenten in de pot.
  • Breng alles nog eens aan de kook en laat zeker 3 minuten goed doorkoken. Je zal zien dat het wat bindt.
  • Haal van het vuur en vul onmiddellijk de propere bokalen.  Maak ze dicht en laat afkoelen.
  • Zet de datum van vandaag op de bokalen en je kan ze zeker zo 2 à 3 maanden bewaren. Als de bokaal geopend is, wel in de koelkast zetten.
IMG_7649.jpg